تصویربرداری میونی با استفاده از پرتوهای کیهانی
1402/5/713:00
جهان ما مملوء از پرتوهای کیهانی بیشماری است که تقریبا با سرعت نور در فضا حرکت کرده و پس از عبور از جو، تحت یک سری واکنشها، بارشی از ذرات زیر اتمی جدید از جمله میونها را تولید میکنند.
به گزارش مرکز دیپلماسی عمومی و اطلاع رسانی سازمان انرژی اتمی؛ منشاء این پرتوها از خورشید یا انفجارهای اَبَرنواَختری در کهکشانهای دور است. در هر ثانیه، کره زمین با این پرتوها که متشکل از تریلیونها ذره زیر اتمی هستند، بمباران میشود.
هنگامیکه پرتوهای کیهانی با جو زمین برخورد میکنند، برخی از آنها در اثر میدان مغناطیسی زمین منحرف میشوند، اما برخی دیگر به سطح زمین میرسند. این پرتوها پس از عبور از جو، تحت یک سری واکنشها قرار میگیرند و بارشی از ذرات زیر اتمی جدید از جمله میونها را تولید میکنند.

میونها در جای جای این کره خاکی وجود دارند و بهطور پیوسته با سرعت نور و تحت زوایای مختلف از همه چیز و همه کس عبور میکنند. با این حال، میونها برای انسانها کاملا بیضرر هستند، اما میتوانند به صدها متر سنگ نفوذ کنند.
تصویربرداری میونی یک تکنیک غیرتهاجمی است که در آن از پرتوهای کیهانی به نام میون برای مشاهده اعماق سازههای بزرگ نظیر ساختمانهای باستانی، آتشفشانها یا حتی راکتورهای هستهای که دسترسی فیزیکی به درون آنها ممکن نیست، استفاده میشود. اصول تصویربرداری از این سازهها همانند رادیوگرافی ایکس (اسکن بدن انسان در پزشکی) یا گاما (یکپارچگی و ایمنی ساختارها و اجزاء در صنعت) است.
تاکنون، تصویربرداری میونی برای طیف گستردهای از اجسام در سراسر جهان استفاده شده است: ارزیابی ساختارهای داخلی آتشفشانی در ایتالیا، فرانسه و ژاپن؛ اسکن دیوار شهر باستانی شیان در چین؛ اسکن یخچالهای طبیعی در کوههای آلپ؛ و اسکن یک راکتور هستهای در حال برچینش در فرانسه. علاوه بر این موارد، مقامات مصری اخیرا برای نخستین بار، تصاویر یک دالان مخفی در داخل هرم بزرگ 4500 ساله جیزه، واقع در حومه قاهره را منتشر کردند.

این دالان مرموز به طول نه متر و عرض دو متر برای اولین بار با کمک تصویربرداری میونی شناسایی شده است.
یک دالان مخفی در داخل هرم بزرگ جیزه در مصر که با دوربین آندوسکوپی عکسبرداری شده است. وجود این دالان نخستین بار با استفاده از تکنیک تصویربرداری میونی در سال 2016 میلادی کشف شد.
منبع خبر: