رکوردشکنی جدید در حوزه گداخت هستهای
1402/5/208:56
پژوهشگران چند آزمایشگاه مطرح جهان در سال 2023 میلادی موفق شدند که به دمای تقریبا 100 میلیون درجه سلسیوس در یک توکامک کروی و فشرده به نام ST40 برسند که در نوع خود یک رکورد تاریخی محسوب میشود.
به گزارش مرکز دیپلماسی عمومی و اطلاع رسانی سازمان انرژی اتمی؛ واکنشهای همجوشی هستهای، مقادیر متنابهی انرژی آزاد میکنند. نمونهای از همجوشی، واکنشهایی است که در هسته خورشید و ستارگانی مانند آن اتفاق میافتند. توکامک دستگاهی است که برای انجام این واکنشها مورد استفاده قرار میگیرد.
در دستگاه توکامک از یک میدان مغناطیسی قوی برای کنترل و محصورسازی پلاسمای داغ استفاده میشود. هدف اصلی، برقراری یک حالت پلاسمایی پایدار است بهطوریکه در آن حالت، واکنشهای همجوشی به شکلی پیوسته رخ دهند، یعنی یک منبع انرژی بی حد و حصر.

استفاده از انرژی همجوشی از دیرباز جزو اهداف دانشمندان و محققان بوده است، زیرا هیچ گاز گلخانهای یا پسماند پرتوزایی با عمر طولانی تولید نمیکند. با این حال، مشکلاتی در این رابطه وجود دارد (مانند نیاز به دما و فشار بالا؛ ناپایداری پلاسما؛ هزینه زیاد و پیچیدگی افزایش ابعاد مساله). با وجود این چالشها، پیشرفت فراوانی در حوزه تحقیقات همجوشی حاصل شده است.
پژوهشگران چند آزمایشگاه مطرح در جهان ( آزمایشگاه ملی اوکریج، آزمایشگاه فیزیک پلاسمای پرینستون و شرکت «توکامک انرژی» انگلستان) در سال 2023 میلادی موفق شدند که به دمای تقریبا 100 میلیون درجه سلسیوس در یک توکامک کروی و فشرده به نام ST40 برسند که در نوع خود یک رکورد تاریخی محسوب میشود. این توکامک در مقایسه با سایر دستگاههای همجوشی، به دلیل ابعاد کوچکتر و پلاسمای کروی آن متمایز است.
ST40با یک میدان مغناطیسی حلقوی (دونات شکل) در مقادیر اندکی بالاتر از 2 تسلا کار میکند. نتایج این تحقیق نشان میدهد که روش گرمایش استفادهشده به طور موثری منجر به تولید دمای بالای مطلوب شده است.
تحقیقات اخیر، نویدبخش توسعه نیروگاههای همجوشی بر پایه توکامکهای کروی فشرده با هدف تولید انرژی پایدار و پاک در آینده است.

توکامک کروی و فشرده ST40
منبع خبر:
https://b2n.ir/x63921