1400/3/25 سه‌شنبه
1400/3/3 دوشنبه
لوگو سایت

مصاحبه‌هامصاحبه‌ها

.

با حضور معاون سازمان انرژی اتمی در گیلان انجام شد:

بهره برداری آزمایشی از سامانه پرتودهی مایکروویو برای مبارزه با آفات کشاورزی

1402/6/2923:00
تعداد بازدید: 609 بار

سامانه پرتودهی مایکروویو برای مبارزه با آفات برنج، فندق و بادام زمینی با حضور معاون سازمان انرژی اتمی ایران در گیلان رونمایی شد.

به گزارش مرکز دیپلماسی‌ عمومی و اطلاع‌رسانی سازمان انرژی اتمی ایران؛ سامانه پرتودهی مایکروویو برای مبارزه با آفات برنج، فندق و بادام زمینی با حضور سید‌پژمان شیرمردی، مسوولان استانی و شالیکاران گیلانی در این استان با هدف آشنایی مردم به بهره برداری آزمایشی رسید.

مدیرعامل شرکت توسعه کاربرد‌ پرتو‌ها در آیین رونمایی از این سامانه گفت: این سامانه که برای نخستین‌بار نمونه آن در کشور ساخته شده ۶۰ کیلووات قدرت دارد و مبتنی بر امواج مایکروویو است به صورت اختصاصی بر روی آفات اثر می‌گذارید بدون آنکه آسیبی به مواد غذایی وارد کند.

شیرمردی تصریح کرد: نمونه این دستگاه بدون  خشک کردن قابل ملاحظه محصولات کشاورزی، آنها را آفت زدایی می‌کند و حشرات را بدون  آسیب زدن به گیاه و مواد غذایی از بین می‌برد.

معاون سازمان انرژی اتمی ایران با بیان اینکه هزینه ساخت این سامانه ۵۰ درصد از نمونه خارجی آن ارزان‌تر است، افزود: نمونه صنعتی این دستگاه قادر خواهد بود تا یک تن محصول را در ساعت پرتودهی کند.
وی با اشاره به مدل های دیگر سامانه‌های پرتودهی از جمله به سامانه پرتودهی گاما اظهار کرد: یکی از ظرفیت‌های مهم در بخش کشاورزی سامانه‌های گاما است که علاوه بر پرتودهی محصولات پزشکی و پلیمری در حوزه کشاورزی نیز می‌توان از آن بهره گرفت.

مدیرعامل شرکت توسعه کاربرد‌ پرتو‌ها بیان کرد: گیلان به دلیل ظرفیت خوبی که در تولید برخی از محصولات کشاورزی نظیر برنج، بادام زمینی، فندق و محصولات جالیزی دارد نیازمند استفاده از این سامانه برای افزایش انبارمانی است.

وی تاکید کرد: در دولت سیزدهم و در استان‌هایی که ظرفیت مطلوب کشاورزی دارند و قطب کشاورزی کشور محسوب می‌شوند، اقدام به ایجاد سامانه پرتودهی می‌کنیم که ۱۲ استان از جمله استان گیلان برای این منظور در نظر گرفته شد‌ه‌اند و تا پایان دولت این استان‌ها به سامانه‌های پرتودهی مجهز خواهند شد.

شیرمردی اضافه کرد: سامانه مایکروویو می‌تواند در اختیار کارخانه‌داران، کشاورزان و صنایع بسته‌بندی قرار گیرد. این سامانه به کشاورزان کمک می‌کند تا آسیب اقتصادی کمتری ببینند.

وی توضیح داد: این دستگاه همچنین قادر است علاوه بر برنج، فندق و بادام زمینی در نقاط مختلف کشور آفات محصولاتی نظیر خرما، انجیر، حبوبات و کشمش را حذف کند.

وی اظهار کرد: سامانه دیگری نیز برای خشک کردن چای در حال ساخت است که در آینده به مردم گیلان تحویل داده خواهد شد.

شیرمردی هدف سازمان انرژی اتمی ایران توسعه کاربرد پرتوها به عنوان عاملی برای توسعه متوازن تمام بخش‌های صنعت هسته‌ای کشور اعلام کرد و افزود: ایران در زمینه چرخه سوخت جزو کشور‌های پیشرو دنیا است و در بخش اکتشاف معدن اورانیوم و مجموعه‌های دیگر صلح آمیز هسته‌ای با تلاش متخصصان امروز به درجه‌ای رسیده‌ایم که در بعد استفاده از انرژی و تولید برق از کشور‌های دارنده نیروگاه هسته‌ای و صاحب قدرت در دنیا محسوب می‌شویم.

وی با تاکید بر شفاف‌سازی کاربرد‌های انرژی هسته‌ای در زندگی مردم به نیروگاه هسته‌ای بوشهر اشاره کرد و گفت: با راه‌اندازی این نیروگاه توانستیم معادل ۹۰ میلیون بشکه نفت صرفه‌جویی کنیم و در ۱۲ سال ۲ برابر هزینه ساخت این نیروگاه درآمد داشته باشیم.

شیرمردی گفت: با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری، هدف‌گذاری تولید ۲۰ هزار مگاواتی برق هسته‌ای در برنامه ۲۰ساله در نظر گرفته شده است و طرح‌ ساخت  ۲ واحد نیروگاه اتمی بوشهر در حال انجام است و بقیه طرح‌ها نیز به زودی انجام می‌شود.

معاون سازمان انرژی اتمی ایران تصریح کرد: یکی از بخش‌های مهم مغفول مانده در رشد  صنعت هسته‌ای، کاربرد پرتوها بود که در این دولت و با تاکیدات ریاست سازمان به آن پرداخته شد.

وی نخستین چالش این حوزه را در بخش امنیت غذایی دانست و گفت: دو و‌نیم میلیارد نفر در دنیا با چالش ناامنی غذایی روبرو هستند و ۸۵۰ میلیون نفر نیز به سوء تغذیه دچارند. بر اساس آمار فائو، در تولید ضایعات کشاورزی نیز در برخی سال‌ها در رتبه‌های بالا قرار داشته‌ایم به‌طوری‌که میزان تولید ضایعات کشاورزی ما معادل تامین غذای حداقل 10 میلیون نفر و معادل ۹ میلیارد متر مکعب مصرف آب است.

وی تاکید کرد: نگاه ما در کشور ایجاد برنامه‌ای مدون تا پایان دولت سیزدهم است که ۱۲ نقطه را برای ایجاد سامانه پرتودهی آماده کنیم. یکی از این مناطق استان گیلان است که در لاکان رشت زمینی برای ایجاد سامانه پرتودهی تعیین شده و تا پایان امسال این سامانه نصب خواهد شد.

شیرمردی با بیان اینکه سازمان انرژی اتمی ایران می‌تواند بخشی از مجموعه‌ای باشد که در زمینه ارتقای امنیت غذایی نقش آفرینی می‌کند، افزود: این سامانه به افزایش انبارمانی محصولات کشاورزی و کاهش ضایعات در بحث امنیت غذایی صنعت هسته‌ای کمک می‌کند.

وی با بیان اینکه سازمان انرژی اتمی ایران می‌تواند معضلاتی مانند ریزگردها، آلودگی‌ها و پساب‌ها را حل کند، بیان کرد: در این حوزه‌ها در بخش آزمایشگاهی به نتایج خوبی دست یافته‌ایم، یکی دیگر از کاربرد‌های این صنعت تولید سوپر جاذب‌ها در حوزه کشاورزی است که نمونه آن در سازمان انرژی اتمی ایران تولید شده و قابلیت جذب آب و کنترل حرکت ریزگرد‌ها را دارد. از دیگر کاربرد‌های آن می‌توان به استفاده در گاز‌های خروجی از نیروگاه‌ها اشاره کرد به‌طوری‌که شتاب دهنده‌های پرتودهی، گاز‌های خروجی را به کود شیمیایی تبدیل می‌کنند.

وی تصریح کرد: در بخش تولید رادیودارو‌ها نیز اقدامات خوبی انجام شده و با تاکید بر نیرو‌های بومی و تجهیزات داخلی، امروز به عنوان کشور صادر کننده در دارو‌های هسته‌ای توانسته‌ایم در بخش تشخیص و درمان بیماری‌ها از جمله سرطان، رادیودارو تولید کرده و صادرات داشته باشیم.

شیرمردی ادامه داد: یکی دیگر از مزایای استفاده از پرتودهی بهره‌گیری از این فناوری در استریل کردن تجهیزات پزشکی است که ما در ابتدای دولت سیزدهم در این بخش زیر یک دهم درصد قرار داشتیم، اما اکنون در این بخش به توفیقات بزرگی دست یافته‌ایم.


معاون سازمان انرژی اتمی ایران  از دیگر کاربرد‌های صنعت هسته‌ای و استفاده از پرتودهی را بهره‌گیری از آن در صنعت نفت اعلام‌ کرد و افزود: ما در تولید فرآورده‌های نفتی مانند لاستیک به‌زودی به سمت تجاری‌سازی پیش خواهیم رفت.

وی در پایان خاطرنشان کرد: با وجود همه هجمه‌های کشور‌های غربی‌ها، ایران به‌زودی در حوزه صنعت و فناوری هسته‌ای به سمتی حرکت خواهد کرد که بیش از ۹۹ درصد فواید آن در زندگی مردم ملموس خواهد شد.

پربازدیدترین ها

مطالب مرتبط

آرشیو مطالب

  • ارسال به دوستان
  • چاپ
نام ارسال کننده :  
ایمیل ارسال کننده:
نام دریافت کننده :
ایمیل دریافت کننده :  
موضوع ایمیل :
کد تصویری :
 
login