به گزارش پایگاه اطلاعرسانی سازمان انرژی اتمی ایران؛ وی با بیان این مطلب در برنامه روزنه رادیو گفتوگو گفت: در ماههای اخیر شاهد آغاز احداث و عملیات اجرایی نخستین راکتور تحقیقاتی بومی کشور در شهر اصفهان بودیم که این مساله نشان میدهد اراده سازمان انرژی اتمی ایران بر این موضوع استوار شده که راکتور تحقیقاتی با قدرت 10 مگاوات در اصفهان ساخته شود.
وی عنوان کرد: برای بیان ضرورت و اهمیت ساخت و کاربردهای راکتورهای تحقیقاتی باید دانست که در این راکتورها اورانیوم غنیشده تحت واکنشهای هستهای قرار میگیرد که تحت تاثیر این فرایند مقدار زیادی انرژی و نیز «نوترون و گاما» تولید میشود.
دکتر کاسهساز ادامه داد: راکتورهای هستهای به دو دسته تقسیم میشوند که خوشبختانه در کشور دارای هر دو دسته هستیم.
وی بیان کرد: یک دسته؛ راکتورهای قدرت هستند که کار اصلی آنها تولید برق است و انتظاری جز تولید برق و انرژی از آنها نمیتوان داشت؛ در شهر بوشهر دارای چنین راکتوری هستیم و نیروگاه هستهای بوشهر با قدرت هزار مگاوات در حال فعالیت بوده و واحدهای 2 و 3 این نیروگاه در حال ساخت است.
وی توضیح داد: بر اساس گزارشهای بینالمللی اکنون حدود 10.5 درصد از برق کل دنیا از طریق راکتورهای هستهای تامین میشود که نشاندهنده نقش بسیار مهم نیروگاههای هستهای در تامین انرژی است.
مدیر منابع علمی، ترویج و نشر پژوهشگاه علوم و فنون هستهای اظهار کرد: دسته دیگر راکتورهای تحقیقاتی هستند که گرمای زیادی تولید نمیکنند و نمیتوان از آنها برق تولید کرد بلکه کاربرد اصلی آنها تحقیق و پژوهش است و در 4 بخش دارای کاربرد هستند که میتوان به آموزش و توسعه نیروی انسانی و کسانی که قرار است در راکتورهای قدرت کار کنند، اشاره کرد بهطوریکه بخشی از دورههای آموزشی این افراد در راکتورهای تحقیقاتی طی میشود.
وی تصریح کرد: از سایر کاربردهای این راکتورها میتوان به تحقیق و پژوهش در ارتباط با راکتورهای قدرت، فناوری هستهای و ... اشاره کرد؛ در راکتورهای تحقیقاتی «نوترون و گاما» تولید میشود که کاربرد فراوانی در حوزه تحقیقات دارند و باید توجه داشت که انرژی این راکتورها برای تولید برق و انرژی کفایت نمیکند. عمده تولید این راکتورها در حوزه رادیو ایزوتوپهاست و باید توجه داشت رادیو داروهایی که در کشور تولید و مصرف میشود و نیز تولید رادیو ایزوتوپهایی مورد نیاز صنایع در راکتورهای تحقیقاتی صورت میگیرد. کاربرد مهم دیگر این راکتورها، بحث تست سوخت و موادی که قرار است در مراکز و عرصههای مختلف صنعت هستهای استفاده شود نظیر نیروگاهها و سایر صنایع به عبارت دیگر تستهای این مواد در راکتورهای تحقیقاتی انجام میشود.
دکتر کاسهساز عنوان کرد: شاید جالب باشد که بدانید در کشور 4 راکتور تحقیقاتی داریم که یکی از آنها در تهران و در سازمان انرژی اتمی واقع شده؛ سه راکتور دیگر شامل راکتور «مینیاتوری»، راکتور «صفر قدرت » و نیز یک راکتور به نام «زیر بحرانی» داریم که همگی در اصفهان قرار دارند؛ این راکتورها دارای کاربردهای آموزشی، تحقیقاتی و پژوهشی هستند و سالانه تعداد فراوانی از دانشجویان مرتبط با رشتههای صنعت هستهای آموزشها و برنامههای خود را در 4 راکتور تحقیقاتی موجود در کشور دنبال و پیگیری میکنند.
عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فنون هستهای با اشاره به ساخت راکتورهای بومی در کشور خاطرنشان کرد: باید نسبت به تامین سوخت مورد نیاز راکتورهای بومی نیز بیاندیشیم؛ خوشبختانه ایران جزو کشورهایی است که چرخه سوخت هستهای را بهطور کامل بومیسازی کرده و امکان تامین سوخت مورد نیاز راکتورها را در اختیار دارد.
وی تاکید کرد: یکی از نکات بسیار مهم که نشانه قدرت و پیشرفت ما در عرصه فناوری هستهای بهشمار میآید، این است که سوختی که در راکتور تحقیقاتی تهران مورد استفاده قرار میگیرد؛ کاملا بومی و ایرانی است.
وی تصریح کرد: در زمینه آموزشهای علمی نیز برای کسانیکه علاقهمند به چرخه سوخت هستهای هستند در دانشگاهها و مراکز پژوهشی در حال برگزاری دورههای آموزشی مختلف هستیم.